Facebook

Tentoonstelling Bleuland van Oordt

17 maart t/m 27 mei

Afbeelding

 

In Museum Swaensteyn is sinds 17 maart een overzichtstentoonstelling te zien over aan twee bijzondere kunstenaressen: Adriana en Johanna Bleuland van Oordt.

Deze twee zussen creëerden omstreeks 1900 een opmerkelijk oeuvre dat zowel schilderijen, pasteltekeningen als sculpturen omvat. Zij deden dat niet in het licht van de schijnwerpers, maar in de relatieve beslotenheid van hun gezamenlijke atelier op de Voorburgse buitenplaats Middendorp. Als zelfbewuste vrouwen van hun tijd beijverden zij zich ook voor het vrouwenkiesrecht en dierenwelzijn. De expositie Adriana en Johanna belicht het leven en werk van deze twee Voorburgse dames. 

De buitenplaats Middendorp, gelegen in het historische centrum van Voorburg, werd in 1866 verworven door Jan Bleuland van Oordt. Op het terrein naast het huis begon hij een fabriek voor zinkornamenten, even later kreeg hij ook een vergunning om geoctrooieerd petroleumgas te produceren. De ligging aan het water was voor die bedrijvigheid ideaal, omdat grondstoffen en goederen gemakkelijk over de Vliet konden worden aan- en afgevoerd.

Adriana (1862-1944) en Johanna (1865-1948) Bleuland van Oordt waren de oudste kinderen van een groot gezin. Ze groeiden op in het toen nog zeer dorpse Voorburg en bezochten allebei de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar ze de zogenoemde ‘damesklas’ volgden. Adriana bleek een groot talent voor tekenen en schilderen te hebben, terwijl Johanna daarnaast ook voor de beeldhouwkunst koos. De zussen woonden het grootste deel van hun leven op Middendorp, waar ze een gezamenlijk atelier hadden. Ze trouwden nooit en bleven tot op hoge leeftijd voor hun ouders zorgen.

 

Bron: Museum Swaensteyn

 

Uitgelicht